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For Presentation to Special MRC Meeting on March 13, 2020  

Proposed Revisions to Operating Agreement, Schedule 1, section 1.4 and  

Tariff, Att. K-Appendix, section 1.4 

 

[ROW 26 OF MATRIX – Market Participation Qualification] 

1.4 Market ParticipantBuyers. 

 

1.4.1 Qualification. 

 

(a) To become a Market BuyerParticipant, an entity Applicant shall submit an 

application to the Office of the Interconnection, in such form as shall be established by the 

Office of the Interconnection, and such further information detailed in Tariff, Attachment 

Q.   

 

(b) An Aapplicant that is a Load Serving Entity or that will purchase on behalf of or for 

ultimate delivery to a Load Serving Entity shall establish to the satisfaction of the Office of the 

Interconnection that the end-users that will be served through energy and related services 

purchased in the PJM Interchange Energy Market, are located electrically within the PJM 

Region, or will be brought within the PJM Region prior to any purchases from the PJM 

Interchange Energy Market. Such Aapplicant shall further demonstrate that: 

 

i) The Load Serving Entity for the end users is obligated to meet the 

requirements of the Reliability Assurance Agreement; and 

 

ii) The Load Serving Entity for the end users has arrangements in place for 

Network Transmission Service or Point-To-Point Transmission Service for all 

PJM Interchange Energy Market purchases. 

 

(c) An Aapplicant that is not a Load Serving Entity or purchasing on behalf of or for 

ultimate delivery to a Load Serving Entity shall demonstrate that: 

 

i) The Aapplicant has obtained or will obtain Network Transmission 

Service or Point-to-Point Transmission Service for all PJM Interchange Energy 

Market purchases; and 

 

ii) The Aapplicant’s PJM Interchange Energy Market purchases will 

ultimately be delivered to a load in another Control Area that is recognized by 

NERC and that complies with NERC’s standards for operating and planning 

reliable bulk electric systems. 

 

(d) An Aapplicant shall not be required to obtain transmission service for purchases from 

the PJM Interchange Energy Market to cover quantity deviations from its sales in the Day-

ahead Energy Market. 

 

(e) Anll Aapplicants applying to become Market Participants shall demonstrate that it: 

 

i) The applicant is capable of complying with all applicable metering, data 

storage and transmission, and other reliability, operation, planning and accounting 

standards and requirements for the operation of the PJM Region and the PJM 
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Interchange Energy Markets, as applicable; 

 

ii) The applicant meets the creditworthiness standards established by the 

Office of the Interconnection and/or PJMSettlement, or has provided cash or a 

Credit Support Documenta Letter of Credit or other form of security 

acceptable to the Office of the Interconnection and/or PJMSettlement; and 

 

iii) The applicant has paid all applicable fees and reimbursed the Office of the 

Interconnection and/or PJMSettlement for all unusual or extraordinary costs of 

processing and evaluating its  application to become a Market BuyerParticipant, 

and has agreed in its application to subject any disputes arising from its 

application to the PJM Dispute Resolution Procedures. 

 

(f) The Aapplicant shall become a Market Buyer Participant upon a final favorable 

determination on its application by the Office of the Interconnection as specified below, 

which determination shall be made in the sole discretion of by the Office of the 

Interconnection in conjunction with input from PJMSettlement, and execution by the 

Aapplicant of counterparts of this Agreement. 

 

1.4.2 Submission of Information. 

 

The Aapplicant shall furnish all information reasonably requested by the Office of the 

Interconnection and/or PJMSettlement in order to determine the Aapplicant’s qualification to be 

a Market BuyerParticipant and whether the entity should be allowed to remain a Market 

Participant. The Office of the Interconnection and/or PJMSettlement may waive the submission 

of information relating to any of the foregoing criteria, to the extent the information in the Office 

of the Interconnection’s and/or PJMSettlement’s possession is sufficient to evaluate the 

application against such criteria. 

 

1.4.3 Fees and Costs. 

 

The Office of the Interconnection shall require all Aapplicants seeking to become a Market 

Buyer Participant to pay a uniform application fee, initially in the amount of $2,0001,500, to 

defray the ordinary costs of processing such applications. The application fee shall be revised 

from time to time as the Office of the Interconnection shall determine to be necessary to recover 

its ordinary costs of processing applications. Any unusual or extraordinary costs incurred by the 

Office of the Interconnection in processing an application shall be reimbursed by the 

Aapplicant. 

 

1.4.4 Office of the Interconnection Determination. 

 

Upon submission of the information specified above, and such other information as shall 

reasonably be requested by the Office of the Interconnection and/or PJMSettlement, the Office of 

the Interconnection and/or PJMSettlement shall undertake an evaluation and investigation to 

determine whether the Aapplicant meets the criteria specified above, and in accordance with 

Tariff, Attachment Q, and whether the Applicant poses an unreasonable credit risk or other 

unreasonable risk to the PJM Markets, or PJM Members, if it is allowed to become a Market 

Participant.  

 

As soon as practicable, but in any event not later than sixty (60) calendar days after submission 
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of the foregoing information, or such later date as may be necessary to satisfy the requirements 

of the Reliability Assurance Agreements, the Office of the Interconnection shall notify the 

Aapplicant and the members of the Members Committee of its determination, along with a 

written summary of the basis for the determination, and whether there are any actions the 

Applicant can take that might cause the Office of the Interconnection to change its determination, 

including but not limited to providing even further supplemental information, providing 

additional Restricted Collateral, the discontinuance of certain behaviors, implementing additional 

monitoring, and implementing of process or policy changes. The Office of the Interconnection 

and/or PJMSettlement shall respond promptly to any reasonable and timely request by an 

Applicant or a Member for additional information regarding the basis for the Office of the 

Interconnection’s determination, and shall take such action as it shall deem appropriate in 

response to any request for reconsideration or other action submitted to the Office of the 

Interconnection not later than thirty (30) calendar days from the initial notification to the 

Members Committee.  Notifications to the Members Committee shall be in compliance with 

Operating Agreement, section 18.17.1. 

 

1.4.5 Existing Participants. 

Any entity Member that was previously qualified to participate as a Market Buyer Participant in 

the PJM Interchange Energy Market under the Operating Agreement of PJM Interconnection 

L.L.C. in effect immediately prior to the Effective Date shall not automatically continue to be 

qualified to participate as a Market Buyer Participant in the PJM Interchange Energy Market 

under theis Agreements.  Rather, in order to retain its eligibility to continue to participate as a 

Market Participant in the PJM Markets, a Market Participant shall be subject to the requirements 

and ongoing risk evaluation in accordance with Tariff, Attachment Q. 

 

1.4.6 Withdrawal. 

 

(a) An Internal Market Buyer that is a Load Serving Entity may withdraw from this 

Agreement by giving written notice to the Office of the Interconnection specifying an effective 

date of withdrawal not earlier than the effective date of (i) its withdrawal from the Reliability 

Assurance Agreement, or (ii) the assumption of its obligations under the Reliability Assurance 

Agreement by an agent that is a Market Buyer. 

 

(b) An External Market Buyer or an Internal Market Buyer that is not a Load Serving Entity 

may withdraw from this Agreement by giving written notice to the Office of the Interconnection 

specifying an effective date of withdrawal at least one day after the date of the notice. 

 

(c) Withdrawal from this Agreement shall not relieve a Market Buyer Participant of any 

obligation to pay for electric energy or related services purchased from the PJM Interchange 

Energy Markets prior to such withdrawal, to pay its share of any fees and charges incurred or 

assessed by the Office of the Interconnection and/or PJMSettlement prior to the date of such 

withdrawal, maintain and/or provide sufficient credit support until all of its transactions in the 

PJM Markets have been satisfied, or to fulfill any obligation to provide indemnification for the 

consequences of acts, omissions or events occurring prior to such withdrawal; and provided, 

further, that withdrawal from this Agreement shall not relieve any Market Buyer Participant of 

any obligations it may have under, or constitute withdrawal from, any other Related PJM 

Agreement. 

 

(d) A Market Buyer Participant that has withdrawn from this Agreement may reapply to 

become a Market Buyer Participant in accordance with the provisions of this sSection 1.4, 
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provided it is not in default of any obligation incurred under theis Agreements.  

    

1.4.7 Limitation, Suspension, and Termination. 

 

The Office of the Interconnection requires that Market Participants certify and provide 

information required and requested by the Office of the Interconnection and/or PJMSettlement 

at least annually as indicated in section 1.4.1, 1.4.2 and 1.4.4 above and Tariff, Attachment Q.  

If the Office of the Interconnection determines that the entity no longer satisfies its 

requirements to be a Market Participant, the Office of the Interconnection shall may limit 

and/or suspend that entity’s activity in the PJM Markets until such time as it can satisfy the 

requirements, and if the requirements are not satisfied the Office of the Interconnection may 

terminate that entity’s approval to be a Market Participant.  As soon as practicable, the Office 

of the Interconnection shall notify the entity and the Members Committee of its determination, 

along with a written summary of the basis for the determination, and whether there are any 

actions the entity can take that might cause the Office of the Interconnection to change its 

determination, including but not limited to providing even further additional information, 

providing additional Restricted Collateral, the discontinuance of certain behaviors, 

implementing additional monitoring, and implementing of process or policy changes. The 

Office of the Interconnection shall respond promptly to any reasonable and timely request by a 

Member for additional information regarding the basis for the Office of the Interconnection’s 

determination, and shall take such action as it shall deem appropriate in response to any 

request for reconsideration or other action submitted to the Office of the Interconnection not 

later than thirty (30) calendar days from the initial notification to the Members Committee.  

Notifications to the Members Committee shall be in compliance with Operating Agreement, 

section 18.17.1. 

 
[ROW 13 OF MATRIX – Re-Entry of Defaulting Market Participant] 

1.4.8.  Re-entry of Defaulting Market Participant.  

 

An Applicant who previously defaulted on any obligations owed to PJM and/or PJMSettlement 

that resulted in a loss to any PJM Market which was never cured, or who is not eligible for 

reinstatement to PJM membership pursuant to Operating Agreement, section 15.1, shall not be 

allowed to re-enter the PJM Markets.  In addition, PJM will evaluate relevant factors to determine 

if an Applicant seeking to participate in the PJM Markets under a different name, affiliation, or 

organization should be treated as the same Market Participant that experienced a previous default 

that resulted in a loss to the PJM Markets under this provision. Such factors may include, but are 

not limited to, the interconnectedness of the business relationships, overlap in relevant personnel, 

similarity of business activities, overlap of customer base, and the business engaged in prior to the 

attempted re-entry. 

 


